Het opbouwen van uw pensioen in het buitenland

Dit artikel geeft geen advies over uw opties als u op het punt staat om met pensioen te gaan, maar bespreekt de investeringsmogelijkheden om een goed pensioen op te bouwen voor later gebruik.
Het opbouwen van uw pensioen in het buitenland
Het doel van dit artikel is om u te informeren over de verschillende mogelijkheden en zaken die komen kijken bij het opbouwen van een pensioen als u zich voor langere tijd in het buitenland bevindt.  
Een aantrekkelijk pluspunt voor expats die in het buitenland werken, is de mogelijkheid om een vermogen op te bouwen. Door de vaak lagere kosten van levensonderhoud en hogere salarissen is het makkelijker om geld aan de kant te zetten. Het investeren van dit spaargeld kan een lastige kwestie zijn, omdat de Nederlandse pensioen-en spaarproducten wellicht niet beschikbaar zijn in het buitenland of niet meer van toepassing zijn op uw situatie. 

Wanneer u verhuist naar het buitenland heeft dat ongetwijfeld gevolgen voor uw AOW, Anw en pensioenopbouw. Het is dan ook belangrijk om hier goed bij stil te staan.

Gevolgen voor AOW en Anw
Als u verhuist naar het buitenland dan valt u vaak niet meer onder de Algemene Ouderdomswet (AOW) en de Algemene nabestaandenwet (Anw). Van uw 15e tot uw 65e bouwt u AOW op in Nederland, na afloop heeft u recht op volledige AOW. Woont u niet in Nederland, dan loopt u 2% per jaar mis. U kunt zich vrijwillig verzekeren voor dit risico bij de  Sociale Verzekeringsbank. 

Gevolgen voor uw pensioen
Als u in het buitenland gaat werken zijn er drie verschillende mogelijkheden om uw pensioen te regelen: u kunt uw pensioen afkopen, meenemen naar een buitenlands fonds of het pensioen laten staan bij uw huidige pensioenfonds.  Dit is een belangrijke overweging.  De drijfveer van uw pensioensituatie zijn de belastingregels in het land waar u gaat werken en de samenwerking met Nederland. Nederland heeft met een groot aantal landen belastingverdragen gesloten.Uw financiële positie kunt u bepalen door het desbetreffende verdrag te raadplegen. Deze verdragen voorkomen dat u over dezelfde inkomsten dubbel belasting af moet dragen. De verschillende belastingen die voor u van toepassing zijn in het buitenland kunnen ingewikkeld zijn, het is daarom een goed idee om hiervoor een specialist in te schakelen.

In twee gevallen kunt u uw pensioen afkopen. Oftewel uw pensioen is minder dan € 664,58 per jaar of uw pensioenopbouw is korter dan een jaar. Hiervoor heeft u wel de medewerking van uw pensioenfonds nodig.

Blijft u in dienst van een in Nederland gevestigd bedrijf, dan kunt u blijven deelnemen aan een Nederlandse pensioenregeling. De premie mag dan nog steeds fiscaal worden afgetrokken en ook de belastingbetaling over de uiteindelijke uitkering blijft hetzelfde.

Gaat u echter voor een buitenlandse werkgever werken dan wordt uw Nederlandse pensioenregeling gestaakt. Vaak pakt deze regeling minder goed uit en moet u dus zelf stappen ondernemen om dit eventuele gat op te vullen. Een vrijwillige voortzetting van de pensioenregeling is mogelijk tot maximaal 3 jaar na beëindiging van het dienstverband. Geeft dit wel binnen 3 maanden na beëindiging aan bij de uitvoerder.

Onder bepaalde strikte voorwaarden is het mogelijk om uw Nederlandse rechten over te dragen aan een buitenlands professioneel pensioenfonds en vice versa. Als de Nederlandse aanspraken kunnen worden overgedragen aan de verzekeraar dan kan dit zonder fiscale consequenties. Is dit niet het geval dan wordt de fiscale heffing ontheven en bent u belasting verschuldigd. Het is raadzaam om in dit geval contact op te nemen met een adviseur, omdat het vaak gaat om ingewikkelde regels. 

Het kan aantrekkelijk zijn uw pensioen onder te brengen in een ander land, omdat u dan niet aan de Nederlandse belastingregels vastzit en afhankelijk bent van het uitbetalingsschema. Bovendien zijn vaak de belastingregels gunstiger dan in Nederland. Let er wel op dat de opbouwen en structuur van de verschillende aanbieders sterk kan verschillen. Het is dan ook verstandig om de verschillende organisaties goed te vergelijken. 

Valutarisico
Indien u buiten de eurozone gaat werken en daar uw pensioen opbouwt, wees er dan bewust van dat u te maken kunt krijgen met een verschil in wisselkoers als u van plan bent om tijdens uw pensioen in Nederland te wonen. Zorg er voor dat u dit risico zoveel mogelijk indekt.
 

Vergelijkbare items

http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/medecin_130579267478285900.jpg

Het vinden van een arts in het buitenland

Het vinden van een goede arts in het buitenland is vaak erg belangrijk voor expats en reizigers. Onthoud goed dat medische zorg in het buitenland meestalandere kosten en standaarden kent dan in Nederland.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/images_130580149337950100.jpg

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering biedt uw gezin financiële bescherming in het geval van een medische situatie wanneer het gezin zich in het buitenland bevindt. Het voorkomt het aangaan van enorme schulden als gevolg van een medische noodsituatie.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/c183cdeaeab801992724d0ac32ee86e5_130587290761768100.jpg

Het vergelijken van internationale ziektekostenverzekeringen

Wanneer u op zoek bent naar een internationale ziektekostenverzekering is het zinvol om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Herziening van uw uitgaven kan leiden tot besparingen of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/health_insurance_agent_130587448449167000.jpg

Expatvragen over zorgverzekeringen

Een van de vele dingen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt is een goede zorgverzekering.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/helico-urgences_2800_w250_130587640183034000.jpg

Dringende medische zorg en repatriëringsverzekering

Hopelijk worden medische nachtmerries geen werkelijkheid, maar in het geval dat er toch iets aan de hand is, is het fijn om te weten dat u en uw familie kunnen rekenen op de beste zorg.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.