Gezondheidszorg in Spanje

De Wereld Gezondheids Organisatie (WHO) omschrijft de oostelijke mediterrane gebieden van Spanje als een van de gezondste plaatsen te wereld om te leven. Dit ondanks de lange nachten en het zware tafelen van de lokale bevolking, expats en toeristen.
Gezondheidszorg in Spanje

Spanjaarden behoren tot de gezondste mensen ter wereld. De gemiddelde levensverwachting is in Spanje het hoogste in EU:  vrouwen worden gemiddeld 80 jaar, mannen 74 jaar. Het aantal hart- en vaatziektes in Spanje is een van de laagste van de wereld. Iets dat wordt toegeschreven aan het Spaanse mediterrane dieet.

Alle buitenlandse werknemers dragen financieel bij aan het lokale stelsel van sociale zekerheid en hebben dus recht zich te registreren bij het ziekenfonds.Voor inwoners van de EUis het tonen van de European Health Card (vervanging van de E-111) voldoende. Privé-artsen en ziekenhuizen zullen echter niet instemmen met de EHC. Het is noodzakelijk om u te registreren bij een lokaal gezondheidscentrum, Centro de Salud. Daar krijgt u een huisarts toegewezen of kunt u er een kiezen. Via de huisarts kunt u in contact komen met een specialist..

Staatziekenhuizen zijn goed uitgerust en worden goed gerund. Bezoekers van Spanje en buitenlandse ingezeten kunnen in zekere mate gebruik maken van het Spaanse nationale gezondheidsstelsel. Echter, in veel situaties is particuliere gezondheidszorg het enige alternatief. Spaanse ziekenhuizen hebben soms lange wachttijden, waardoor een Centro de Salud de voorkeur kan hebben. De meeste hebben spoedklinieken die dezelfde openingsuren kennen als het gezondheidscentrum en alle grote steden hebben tenminste een 24-uurs alarmcentrale.

Als u liever wordt behandeld in een ziekenhuis en het niet erg vindt een paar euro per maand te betalen dan is een particuliere ziektekostenverzekering een optie. De wachttijden zijn korter en verder is alle zorg, inclusief tandheelkundige zorg en oogverzorging, gedekt. Belangrijk om te weten is dat veel verzekeraars geen mensen van 57 jaar en ouders zullen verzekeren.

Het zorgstelsel van de staat heeft alleen betrekking op spoedeisende tandheelkundige behandelingen die uitgevoerd worden in een ziekenhuis. Sommige extracties worden gedekt, maar een behandeling bij de orthodontist nooit. Kinderen tussen de 6 en 15 jaar hebben recht op gratis tandheelkundige behandelingen wat neerkomt op een jaarlijkse controle en vullingen.

Voorgeschreven medicijnen en geneesmiddelen zonder recept zijn verkrijgbaar bij apotheken, farmacias, te herkennen aan de grote groene kruizen. Veel geneesmiddelen die in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk alleen via een recept te verkrijgen zijn, zijn in Spanje zonder recept te krijgen. De wet bepaalt verder dat apotheken zo moeten functioneren dat er altijd wel een in een gebied open is. Daarnaast is er ook alternatieve medische zorg zoals Chinese zorg.


Alarmnummers in Spanje
112: Europese alarmnummer 

061: Medische noodsituaties

080: Brandweer 

091: Landelijke Politiediensten 

092: MetropolitanPolice 

Vergelijkbare items

http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/medecin_130579267478285900.jpg

Het vinden van een arts in het buitenland

Het vinden van een goede arts in het buitenland is vaak erg belangrijk voor expats en reizigers. Onthoud goed dat medische zorg in het buitenland meestalandere kosten en standaarden kent dan in Nederland.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/images_130580149337950100.jpg

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering biedt uw gezin financiële bescherming in het geval van een medische situatie wanneer het gezin zich in het buitenland bevindt. Het voorkomt het aangaan van enorme schulden als gevolg van een medische noodsituatie.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/c183cdeaeab801992724d0ac32ee86e5_130587290761768100.jpg

Het vergelijken van internationale ziektekostenverzekeringen

Wanneer u op zoek bent naar een internationale ziektekostenverzekering is het zinvol om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Herziening van uw uitgaven kan leiden tot besparingen of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/health_insurance_agent_130587448449167000.jpg

Expatvragen over zorgverzekeringen

Een van de vele dingen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt is een goede zorgverzekering.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/helico-urgences_2800_w250_130587640183034000.jpg

Dringende medische zorg en repatriëringsverzekering

Hopelijk worden medische nachtmerries geen werkelijkheid, maar in het geval dat er toch iets aan de hand is, is het fijn om te weten dat u en uw familie kunnen rekenen op de beste zorg.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.