Gezondheidszorg in Singapore

Het Singaporese zorgstelsel weet veel bewondering van de rest van de wereld te oogsten. Singapore is hiermee niet alleen een toonaangevende en geliefde bestemming voor toeristen en het bedrijfsleven, maar ook voor een ieder op zoek naar state-of-the-art, betaalbare en veilige gezondheidszorg.
Gezondheidszorg in Singapore

Van de in totaal 191 beoordeelde landen plaatst de World Health Organization Singapore op de zesde als het gaat om gezondheidszorg. Het land neemt hiermee de toppositie van Azië in. De faciliteiten behoren tot de beste ter wereld met deskundig personeel dat veelal in het buitenland heeft gestudeerd. 

Uitgebreid medische netwerk
Het gezondheidssysteem bestaat uit 13 privé ziekenhuizen, 10 openbare ziekenhuizen en een aantal specialistische klinieken. Al deze instellingen, zwaar gesubsidieerd door de overheid, zorgen ervoor dat alle Singaporezen toegang hebben tot betaalbare gezondheidszorg. Tegelijkertijd moeten patiënten meebetalen aan de kosten van de medische diensten waar zij gebruik van maken.

Duaal systeem
Singapore kent een duaal systeem dat zowel door de publieke als particuliere sector wordt ondersteund. Onder de publieke aanbieders vallen de National Healthcare Group (NHG) en Singapore Health Services (SHS). Patiënten zijn vrij in hun keuze van zorg die binnen het systeem vallen en kunnen voor een consult binnenlopen bij een particuliere kliniek of een polikliniek van de overheid. De klinieken zijn voornamelijk gevestigd in woonwijken en stadscentra. Een consult kost tussen den 10 en 20 Singaporese dollar, afhankelijk van de aard van de aandoening, de behandeling en de voorschriften.

Het Ministerie van Volksgezondheid reguleert alle zorgaanbieders om zo adequate standaarden en veiligheid voor de patiënt te kunnen garanderen. In noodgevallen kan een patiënt 24 uur per dag terecht bij de spoedeisende hulp van de openbare (overheids)ziekenhuizen.

Apotheken
Apotheken zijn te vinden in of bij supermarkten, warenhuizen, hotels en winkelcentra. Geregistreerde apothekers zijn doorgaans open tussen 09.00 uur en 18.00 uur, een aantal sluit om 22.00 uur. Hotels hebben vaak een eigen arts die 24 uur per dag op te roepen is.

Medisave
Alle werknemers in Singapore – permanente bewoners (Permanent Residents) en Singaporese burgers (SingaporeanCitizins) – als ook de zelfstandigen zijn bij wet verplicht om bij te dragen aan Medisave vanaf hun Central Provident Fund (CPF) account. De Medisave fondsen worden gebruikt om een bijdrage aan de ziekenhuisrekening (van zichzelf of gezinsleden) te betalen. Onder gezinsleden vallen echtgeno(o)te, kinderen, ouders en grootouders van Singapore burgers of permanente bewoners.

Medisave kan ook worden ingezet om Medishield, een regeling voor ziektekostenverzekering, of een niet-CPF medische verzekering, zoals Incomeshield te kopen. Het is echter niet mogelijk om zowel een Medishield als een andere non-CPF medische verzekering te verkrijgen.

Ziekenhuizen
Befaamde ziekenhuizen zijn het Singapore General Hospital, het Tan TockSeng Ziekenhuis, de National University Hospital, het Gleneagles en hetMount Elizabeth Ziekenhuis. Deze ziekenhuizen hebben ook gespecialiseerde poliklinieken met een 24-uurs ongevallen- en hulpdienst.

Daarnaast heeft Singapore zes gespecialiseerde instituten voor tandheelkunde, neurowetenschap, cardiologie, oncologie, dermatologie en oogheelkunde. Ook zijn er tertiaire ziekenhuizen, zoals het National University Hospital en het Singapore General Hospital, die gespecialiseerd zijn in bepaalde medische gebieden, zoals niergeneeskunde, cardiologie, neurologie, hematoom, radiotherapie, oncologie, reconstructieve en plastische chirurgie, neurochirurgie, kinderchirurgie, transplantatie en cardiothoracale chirurgie. Vijf andere openbare ziekenhuizen bieden specifieke gespecialiseerde diensten waaronder geestelijke gezondheidszorg, gynaecologie, subacute zorg en infectieziekten. 

Medicijnen en medische kosten
Reizigers en expats die op regelmatige of continu basis bepaalde medicatie gebruiken, moeten zich ervan bewust zijn dat de recepten uit eigen land niet geldig zijn in Singapore. Alle Singaporese apotheken nemen alleen recepten aan van lokaal registreerde artsen. Patiënten dienen de recepten/medicijnen mee te nemen naar een Singaporese dokter, zodat die de noodzakelijke medicijnen vervolgens kan voorschrijven.

Niet-Singaporezen betalen 30 procent meer dan permanente bewoners (Permanent Residents) en Singaporese burgers (SingaporeanCitizins).

Tandheelkundige zorg
De overheid heeft 13 tandheelkundige klinieken, daarnaast zijn er ook privéklinieken op het gebied van tandheelkundige zorg. De klinieken zijn gunstig gelegen in het centrum en in woonwijken. 

Vergelijkbare items

http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/medecin_130579267478285900.jpg

Het vinden van een arts in het buitenland

Het vinden van een goede arts in het buitenland is vaak erg belangrijk voor expats en reizigers. Onthoud goed dat medische zorg in het buitenland meestalandere kosten en standaarden kent dan in Nederland.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/images_130580149337950100.jpg

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering biedt uw gezin financiële bescherming in het geval van een medische situatie wanneer het gezin zich in het buitenland bevindt. Het voorkomt het aangaan van enorme schulden als gevolg van een medische noodsituatie.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/c183cdeaeab801992724d0ac32ee86e5_130587290761768100.jpg

Het vergelijken van internationale ziektekostenverzekeringen

Wanneer u op zoek bent naar een internationale ziektekostenverzekering is het zinvol om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Herziening van uw uitgaven kan leiden tot besparingen of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/health_insurance_agent_130587448449167000.jpg

Expatvragen over zorgverzekeringen

Een van de vele dingen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt is een goede zorgverzekering.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/helico-urgences_2800_w250_130587640183034000.jpg

Dringende medische zorg en repatriëringsverzekering

Hopelijk worden medische nachtmerries geen werkelijkheid, maar in het geval dat er toch iets aan de hand is, is het fijn om te weten dat u en uw familie kunnen rekenen op de beste zorg.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.