Gezondheidstips bij een verhuizing naar Spanje

Insalud (InstitutoNacional de GestionSanitaria) biedt via een fiscale regeling alle Spaanse burgers gezondheidszorg. Ongeveer 90 procent van de Spanjaarden maakt hiervan gebruik.
Gezondheidstips bij een verhuizing naar Spanje

Verzekeringen
Spanje kent een openbare en private gezondheidszorg. Als emigrant kunt u profiteren van beide voorzieningen. De laatste jaren is de private gezondheidszorg gegroeid. Steeds meer Spanjaarden maken hier gebruik van als aanvulling op de openbare gezondheidszorg die alleen medische zorg dekt. Voor het verzekeren van oogheelkundige zorg en tandheelkunde moet een particuliere verzekering worden afgesloten.

De meeste expats in het land leveren een bijdrage aan de sociale zekerheid (Seguridadsocial) die zowel de verzekerde als de gezinsleden zorg biedt. De voorwaarden komen overeen met die van de Spanjaarden zelf. Zodra u bent geregistreerd bij Seguridadsocial ontvangt u 4 tot 8 weken later uw registratiekaart.

Inwoners van de EU hebben op basis van wederkerige overeenkomsten tussen de EU-landen recht op gratis basisgezondheidszorg in Spanje. Sinds 1 juni 2004 hebben EU-inwoners die reizen binnen de EU recht op de European Health Insurance Card die het ontvangen van medische hulp in het buitenland vereenvoudigt.

Apotheken
Spanjaarden bezoeken vaak een farmacia, een apotheek, voor de behandeling van kleine kwaaltjes. Een farmacia is te herkennen een het groen knipperende kruis dat aan de gevel hangt of in het venster staat. Apothekers zijn zeer goed opgeleid en kunnen adviseren over het gebruik van medicijnen. Zij zijn echter geen vervanging van een arts. Raadpleeg te allen tijde een arts bij ernstigere ziekten en symptomen. 
Spanje is vergeleken met andere landen relatief soepel met het verstrekken van medicijnen. Veel medicijnen zijn zonder recept verkrijgbaar. De prijzen voor medicijnen zijn naar verhouding niet hoog.

Artsen
Zodra u ingeschreven staat bij de openbare gezondheidszorg kunt u een huisarts kiezen. Bekenden in de omgeving zijn vaak goede raadgevers. De huisarts is uw eerste aanspreekpunt en zal u doorverwijzen naar een specialist als die nodig blijkt te zijn. Een afspraak met een huisarts kan binnen een dag of twee worden gemaakt. De wachttijden bij specialisten in geval van niet-spoedeisende situaties zijn vaak lang.
De ambassade kan helpen bij het zoeken van een arts die Engels spreekt of wellicht zelfs uw moedertaal.

Alarmnummers
Het algemene alarmnummer is 112.
Laat in noodgevallen de wijze waarop u bent verzekerd geen parten spelen. De Spaanse wet verplicht de openbare en private gezondheidszorg u te behandelen in geval van nood, ongeacht uw verzekering.

Spanje kent geen specifieke gezondheidsrisico’s.

Vergelijkbare items

http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/medecin_130579267478285900.jpg

Het vinden van een arts in het buitenland

Het vinden van een goede arts in het buitenland is vaak erg belangrijk voor expats en reizigers. Onthoud goed dat medische zorg in het buitenland meestalandere kosten en standaarden kent dan in Nederland.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/images_130580149337950100.jpg

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering biedt uw gezin financiële bescherming in het geval van een medische situatie wanneer het gezin zich in het buitenland bevindt. Het voorkomt het aangaan van enorme schulden als gevolg van een medische noodsituatie.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/c183cdeaeab801992724d0ac32ee86e5_130587290761768100.jpg

Het vergelijken van internationale ziektekostenverzekeringen

Wanneer u op zoek bent naar een internationale ziektekostenverzekering is het zinvol om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Herziening van uw uitgaven kan leiden tot besparingen of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/health_insurance_agent_130587448449167000.jpg

Expatvragen over zorgverzekeringen

Een van de vele dingen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt is een goede zorgverzekering.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/helico-urgences_2800_w250_130587640183034000.jpg

Dringende medische zorg en repatriëringsverzekering

Hopelijk worden medische nachtmerries geen werkelijkheid, maar in het geval dat er toch iets aan de hand is, is het fijn om te weten dat u en uw familie kunnen rekenen op de beste zorg.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.