Gezondheidstips bij een verhuizing naar Frankrijk

Inwoners van de EU die naar Frankrijk verhuizen, tijdelijk of voor langere tijd, ontvangen op grond van wederkerige afspraken tussen de EU-landen, gratis basisgezondheidszorg. Inwoners van niet-EU landen worden geadviseerd contact op te nemen met een lokaal agentschap om te bepalen of er sprake is van een wederkerige overeenkomst met Frankrijk.
Gezondheidstips bij een verhuizing naar Frankrijk

Degenen die van plan zijn langer in Frankrijk te verblijven, moeten zich inschrijven bij het Franse sociale zekerheidssysteem om zo zorgkosten gedekt te krijgen. Hiervoor moet een formulier, feuille de soins, worden ingevuld. Bewaar altijd een kopie van alle medische dossiers, facturen en declaratieformulieren.

Ziekenhuizen en klinieken
Zowel publieke als private ziekenhuizen, verspreid over het hele land, leveren goede kwaliteit gezondheidszorg. Bij noodsituaties ligt de verantwoordelijkheid van de administratie bij het ziekenhuispersoneel. Sommige instanties kunnen de voorkeur geven aan contante betalingen. 

Medicijnen en apotheken
Frankrijk is vrij terughoudend als het gaat om de uitgifte van medicijnen. Voor veel geneesmiddelen die in veel andere landen zonder recept te verkrijgen zijn, is in Frankrijk een recept nodig.

De lokale apotheek wordt bemand door goed gekwalificeerde medewerkers die om advies gevraagd kunnen worden bij kleine kwalen. Zij zijn echter geen arts. Raadpleeg altijd een arts als de gezondheidsproblemen ernstiger van aard zijn. Apotheken zijn meestal van maandag tot en met zaterdag geopend tussen 09.00 uur en 20.00 uur, op zon- en feestdagen zijn ze gesloten. 

Medicijnen in Frankrijk zijn goedkoper dan in andere EU-landen. Als lid van het Franse stelsel van lokale zekerheid zal een deel van de kosten voor geneesmiddelen aan u worden terugbetaald. Voor de andere helft kunt u zich gratis verzekeren. Steeds meer apotheken bieden de mogelijkheid om de rekening direct voor u te betalen, zodat u niets hoeft voor te schieten terwijl u uw medicijnen krijgt. 

Artsen
Artsen en andere medische zorgverleners zijn te vinden de Gouden Gids (Pages Jaunes). De beste manier om een arts te vinden, is door navraag te doen bij vrienden en collega’s. Controleer ook of de betreffende arts of instantie sociale zekerheid (conventionné) heeft. Alleen dan zal er een rekening tegen een vast tarief worden afgegeven. In andere gevallen zullen de vergoedingen lager uitvallen en zal zelfs een particuliere verzekering onvoldoende om alle kosten te dekken. 

Een afspraak met een huisarts kan telefonisch 1-3 dagen van te voren worden gemaakt, bij specialisten gaan er 1 tot 2 weken overeen voordat u er terecht kunt. Huisartsen rekenen 20-25 Euro voor een consult, specialisten 25-30 Euro. In het weekend en bij huisbezoeken gelden hogere tarieven.

Hulpdiensten
Ga in geval van nood naar de eerste hulpafdeling van het dichtstbijzijnde ziekenhuis. Volgens de Franse wet moeten alle ziekenhuizen – openbaar en privaat – een patiënt in een noodsituatie behandelen. Op dat moment hoeft u zich dus geen zorgen over de verzekering te maken. De Pompiers-Sapeurs (brandweer) dient ook als eerste hulp: neem hier contact mee op als u geen ambulance kunt bereiken.

Noodnummers
Algemeenalarmnummer: 112
Politie: 17
AMU (ambulance): 15
Pompiers (brandweer): 18

Gezondheidsrisico’s
In Frankrijk zijn er geen wezenlijke gezondheidsrisico’s. Hoe dan ook maakt het immunisatiebeleid deel uit van de landelijke preventiestrategie. Bepaalde vaccinaties voor bijvoorbeeld tetanus, difterie, polio en tuberculose zijn verplicht voor iedereen. 

Vergelijkbare items

http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/medecin_130579267478285900.jpg

Het vinden van een arts in het buitenland

Het vinden van een goede arts in het buitenland is vaak erg belangrijk voor expats en reizigers. Onthoud goed dat medische zorg in het buitenland meestalandere kosten en standaarden kent dan in Nederland.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/images_130580149337950100.jpg

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering biedt uw gezin financiële bescherming in het geval van een medische situatie wanneer het gezin zich in het buitenland bevindt. Het voorkomt het aangaan van enorme schulden als gevolg van een medische noodsituatie.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/c183cdeaeab801992724d0ac32ee86e5_130587290761768100.jpg

Het vergelijken van internationale ziektekostenverzekeringen

Wanneer u op zoek bent naar een internationale ziektekostenverzekering is het zinvol om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Herziening van uw uitgaven kan leiden tot besparingen of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/health_insurance_agent_130587448449167000.jpg

Expatvragen over zorgverzekeringen

Een van de vele dingen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt is een goede zorgverzekering.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/helico-urgences_2800_w250_130587640183034000.jpg

Dringende medische zorg en repatriëringsverzekering

Hopelijk worden medische nachtmerries geen werkelijkheid, maar in het geval dat er toch iets aan de hand is, is het fijn om te weten dat u en uw familie kunnen rekenen op de beste zorg.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.