Gezondheidstips bij een verhuizing naar Duitsland

De Duitse gezondheidszorg is een van de beste ter wereld. Een breed netwerk van ziekenhuizen en klinieken, bemand door goed opgeleid medisch personeel zorgt er voor dat er niet tot nauwelijks wachttijden zijn voor een behandeling.
Gezondheidstips bij een verhuizing naar Duitsland

De kosten van de gezondheidszorg zijn erg hoog en er bestaan geen, ook niet bij de openbare gezondheidszorg, gratis behandelingen; een ziektekostenverzekering is daarom een noodzaak. Verpleegkundige zorg is verplicht voor iedereen met een ziektekostenverzekering. Inwoners van de EU hebben een European Health Insurance kaart waarmee ze recht hebben op kosteloze behandelingen als er wordt gereisd binnen de EU. Bij verblijf van langer dan een jaar in Duitsland moet deze kaart echter worden omgezet in een lokale verzekering.

Ziekenhuizen en klinieken
Duitsland kent een netwerk van door de staat onderhouden openbare ziekenhuizen, privé klinieken en charitatieve, non-profit ziekenhuizen die voornamelijk verbonden zijn aan een geloofsovertuiging. In de meeste universitaire steden zijn er universiteitsziekenhuizen die poliklinische behandelingen aanbieden. Alle ziekenhuizen, met uitzondering van de privé klinieken, bieden iedereen met een verzekering toegang. Bij een ziekenhuisbezoek moet u uw inschrijvingsbewijs van de ziektekostenverzekering met u meenemen. De kamer die u vervolgens krijgt, is afhankelijk van uw verzekering. 

Apotheken
Medicijnen kunnen bij de apotheek (Apotheke) worden gekocht, te herkennen aan de grote, rode letter A. Drogisterijen (Drogerie) verkopen toiletartikelen. Apotheken zijn op weekdagen geopend van 09.00-18.30 uur en op zaterdag van 09.00-13.00 uur (soms tot 16.00 uur). Er is daarnaast tenminste een apotheek per gebied dag en nacht geopend waar in geval van calamiteiten naar toe gegaan kan worden.

De kosten voor medicijnen zijn zeer hoog. Het kan de moeite zijn om medicijnen die zonder recept te verkrijgen zijn, zoals pijnstillers en medicijnen bij verkoudheid en maagklachten, mee te nemen. Duitsland hanteert een conservatief beleid ten aanzien van het verstrekken van medicijnen. Voor medicijnen die elders veelal zonder recept te verkrijgen zijn, is in Duitsland wel een recept nodig. Medicijnen met recept worden direct betaald door de verzekeraar. Dit in tegenstelling tot de medicijnen zonder recept: deze betaalt u zelf, ongeacht de aard van de verzekering. 

Artsen en tandheelkundige zorg
Artsen zijn opgenomen in de telefoongids of de Gouden Gids. De beste manier om een arts te vinden, is door navraag te doen bij bekenden.
Vrijwel iedereen heeft een huisarts die u kan doorverwijzen naar een specialist. De meeste artsen spreken basis Engels. De ambassade kan ondersteuning bieden bij het vinden van een arts die beter Engels spreekt of zelfs uw moedertaal.
Gaat u naar een specialist dan is het raadzaam een afspraak te maken. De reguliere wachttijd is een paar weken, maar degenen die behoefte hebben aan dringende zorg kunnen direct terecht. Spreekuren zijn meestal in de ochtenden en enkele praktijken zijn ook in het weekend geopend.

De tandheelkundige zorg in Duitsland is prijzig. Vooraf een schriftelijke begroting van de te verwachten kosten laten opstellen, kan prettig zijn om onaangename verrassingen te voorkomen.

Wilt u worden behandeld door een alternatieve arts neem dan vooraf contact op met uw verzekeraar om te bekijken of deze kosten zijn gedekt.

Verzekeringen
Als u ingeschreven staat bij een Duitse verzekering krijgt u een plastic identiteitskaart die u moet tonen bij elk bezoek aan een arts. Op deze kaart komen alle persoonlijke gegevens te staan. 

Heeft u een ‘ziekenfondsverzekering’ dan sturen artsen hun facturen rechtstreeks naar de verzekeringsmaatschappij. Een vergoeding van 10 euro per wordt u in rekening gebracht bij een eerste bezoek per elk kwartaal. Bij een particuliere verzekering betaalt u eerst zelf de rekening die u vervolgens declareert bij uw verzekeraar. Sommige artsen behandelen alleen patiënten die particulier zijn verzekerd. Houd dit in uw achterhoofd bij het maken van een afspraak. Een praktijk met het logo Kassenartzof Alle Kassen, geeft aan dat patiënten met een ‘ziekenfondsverzekering’ er terecht kunnen.

Medicijnen waarvoor een recept nodig is, worden direct betaald door de verzekeraar. Dit in tegenstelling tot de medicijnen zonder recept: deze betaalt u zelf, ongeacht de aard van de verzekering.

Alarmnummers
Politie 110
Brandweer/Ambulance 112

Ga in geval van acute hulpbehoefte naar de Eerste hulpafdeling van een ziekenhuis (Notaufnahme). Bij een noodgeval ’s nachts of in het weekend kunt u daarnaast ook contact opnemen met de dienstdoende eerstehulparts (Notartz). Een overzicht vindt u in de lokale kranten en Gouden Gids.

Gezondheidsrisico’s
Duitsland kent geen noemenswaardige gezondheidsrisico’s.

Vergelijkbare items

http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/medecin_130579267478285900.jpg

Het vinden van een arts in het buitenland

Het vinden van een goede arts in het buitenland is vaak erg belangrijk voor expats en reizigers. Onthoud goed dat medische zorg in het buitenland meestalandere kosten en standaarden kent dan in Nederland.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/images_130580149337950100.jpg

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering

Het afsluiten van een buitenlandse ziektekostenverzekering biedt uw gezin financiële bescherming in het geval van een medische situatie wanneer het gezin zich in het buitenland bevindt. Het voorkomt het aangaan van enorme schulden als gevolg van een medische noodsituatie.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/c183cdeaeab801992724d0ac32ee86e5_130587290761768100.jpg

Het vergelijken van internationale ziektekostenverzekeringen

Wanneer u op zoek bent naar een internationale ziektekostenverzekering is het zinvol om de verschillende aanbieders goed te vergelijken. Herziening van uw uitgaven kan leiden tot besparingen of een betere dekking voor hetzelfde bedrag.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/health_insurance_agent_130587448449167000.jpg

Expatvragen over zorgverzekeringen

Een van de vele dingen die je moet regelen voordat je naar het buitenland vertrekt is een goede zorgverzekering.

More info
http://home.expatwijzer.com/data/imgs/articlesguides/helico-urgences_2800_w250_130587640183034000.jpg

Dringende medische zorg en repatriëringsverzekering

Hopelijk worden medische nachtmerries geen werkelijkheid, maar in het geval dat er toch iets aan de hand is, is het fijn om te weten dat u en uw familie kunnen rekenen op de beste zorg.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.