Gezondheidsrisico’s in Spanje

Spanje kent geen grote gezondheidsrisico’s.

Spanjaarden behoren tot de gezondste mensen ter wereld. De gemiddelde levensverwachting is in Spanje het hoogste in EU:  vrouwen worden gemiddeld 80 jaar, mannen 74 jaar. Het aantal hart- en vaatziektes in Spanje is een van de laagste van de wereld. Iets dat wordt toegeschreven aan het Spaanse mediterrane dieet.

Alle buitenlandse werknemers dragen financieel bij aan het lokale stelsel van sociale zekerheid en hebben dus recht zich te registreren bij het ziekenfonds.Voor inwoners van de EUis het tonen van de European Health Card (vervanging van de E-111) voldoende. Privé-artsen en ziekenhuizen zullen echter niet instemmen met de EHC. Het is noodzakelijk om u te registreren bij een lokaal gezondheidscentrum, Centro de Salud. Daar krijgt u een huisarts toegewezen of kunt u er een kiezen. Via de huisarts kunt u in contact komen met een specialist..

Staatziekenhuizen zijn goed uitgerust en worden goed gerund. Bezoekers van Spanje en buitenlandse ingezeten kunnen in zekere mate gebruik maken van het Spaanse nationale gezondheidsstelsel. Echter, in veel situaties is particuliere gezondheidszorg het enige alternatief. Spaanse ziekenhuizen hebben soms lange wachttijden, waardoor een Centro de Salud de voorkeur kan hebben. De meeste hebben spoedklinieken die dezelfde openingsuren kennen als het gezondheidscentrum en alle grote steden hebben tenminste een 24-uurs alarmcentrale.

Als u liever wordt behandeld in een ziekenhuis en het niet erg vindt een paar euro per maand te betalen dan is een particuliere ziektekostenverzekering een optie. De wachttijden zijn korter en verder is alle zorg, inclusief tandheelkundige zorg en oogverzorging, gedekt. Belangrijk om te weten is dat veel verzekeraars geen mensen van 57 jaar en ouders zullen verzekeren.

Het zorgstelsel van de staat heeft alleen betrekking op spoedeisende tandheelkundige behandelingen die uitgevoerd worden in een ziekenhuis. Sommige extracties worden gedekt, maar een behandeling bij de orthodontist nooit. Kinderen tussen de 6 en 15 jaar hebben recht op gratis tandheelkundige behandelingen wat neerkomt op een jaarlijkse controle en vullingen.

Voorgeschreven medicijnen en geneesmiddelen zonder recept zijn verkrijgbaar bij apotheken, farmacias, te herkennen aan de grote groene kruizen. Veel geneesmiddelen die in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk alleen via een recept te verkrijgen zijn, zijn in Spanje zonder recept te krijgen. De wet bepaalt verder dat apotheken zo moeten functioneren dat er altijd wel een in een gebied open is. Daarnaast is er ook alternatieve medische zorg zoals Chinese zorg.


Alarmnummers in Spanje
112: Europese alarmnummer 

061: Medische noodsituaties

080: Brandweer 

091: Landelijke Politiediensten 

092: MetropolitanPolice 

Vergelijkbare items

Kosten van levensonderhoud in Canada

In het jaarverslag van de Verenigde Naties wordt Canada telkens weer genoemd als "één van de beste plekken om te wonen in de wereld". Aan huisvesting en energiekosten besteed men in Canada gemiddeld 35 tot 50 procent van het totale inkomen.

More info

Alarmnummers in Australië

Zorg er voor dat u op de hoogte bent van de belangrijkste alarmnummers van Australië.

More info

Allergieën in Australië

Australië heeft een aantal veel voorkomende allergieën die meestal worden veroorzaakt door ofwel de stuifmeel van planten ofwel door steken van de jumper mier

More info

Het krijgen van een baby in Australië

Australië heeft een uitstekende reputatie op het gebied van medische zorg rondom zwangerschappen en bevallingen.

More info

Doktersbezoek in Australië

De Australische gezondheidszorg behoort tot de beste wereldwijd. Artsen zijn er in grote getalen wat zorgt voor een goede toegankelijkheid.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.