Doktersbezoek in Spanje

De medische zorg in Spanje is van hoge kwaliteit. Een doktersbezoek in Spanje start met de keus voor een openbare of private arts.
Daarnaast moet er altijd eerst een huisarts worden geraadpleegd, voordat een specialist kan worden bezocht.

Openbare en private zorg
Spanje kent een nationaal gezondheidszorgsysteem dat is verbonden aan het belastingstelsel, genaamd InstitutoNacional de GestionSanitaria (INSALUD). Dit systeem vergoedt de medische kosten van iedereen die hieraan bijdraagt. Ook wettelijke geregistreerde expats kunnen dus van dit systeem gebruik maken.

Naast dit openbare systeem zijn er expats die de voorkeur geven aan een private zorg. Particuliere zorgverzekeraars hebben vaak een eigen lijst van zorgaanbieders waar contracten mee zijn afgesloten met als  voordeel dat de wachtlijsten korter zijn dan die van openbare ziekenhuizen. Indien er via de particuliere weg een arts wordt bezocht waar geen afspraken mee zijn, wordt er vaak toch nog 80 procent van de kosten vergoed.

Huisarts
Om een openbare arts te kunnen bezoeken, moet een inwoner van Spanje ingeschreven staan bij zijn gemeente (of wel Ayuntamiento) en een Spaans sofi-nummer hebben. Op basis daarvan krijgt hij een openbare huisarts (medico de cabecera) toegewezen. Inwoners van de Europese Unie kunnen hun EHIC-kaart gebruiken bij het raadplegen van een arts. Degene die liever gebruik maken van een private arts kunnen direct naar een ziekenhuis gaan waar de verzekeraar een contract mee heeft. Bij zowel de openbare als de private zorg moet altijd eerst een huisarts worden geraadpleegd alvorens een specialist kan worden bezocht. 

Vergelijkbare items

Kosten van levensonderhoud in Canada

In het jaarverslag van de Verenigde Naties wordt Canada telkens weer genoemd als "één van de beste plekken om te wonen in de wereld". Aan huisvesting en energiekosten besteed men in Canada gemiddeld 35 tot 50 procent van het totale inkomen.

More info

Alarmnummers in Australië

Zorg er voor dat u op de hoogte bent van de belangrijkste alarmnummers van Australië.

More info

Allergieën in Australië

Australië heeft een aantal veel voorkomende allergieën die meestal worden veroorzaakt door ofwel de stuifmeel van planten ofwel door steken van de jumper mier

More info

Het krijgen van een baby in Australië

Australië heeft een uitstekende reputatie op het gebied van medische zorg rondom zwangerschappen en bevallingen.

More info

Doktersbezoek in Australië

De Australische gezondheidszorg behoort tot de beste wereldwijd. Artsen zijn er in grote getalen wat zorgt voor een goede toegankelijkheid.

More info
. .
Krijg nu de beste koers!
Krijg nu de beste koers!

Geldtransfer tegen de beste wisselkoers – Regelmatig terugkomende betalingen, transfer van grote bedragen, verplaats geld. Ontvang nu een offerte!

The Dutch Expat Network
The Dutch Expat Network

Gezellig borrelen, sporten, netwerken & meer met Nederlandse expats & entrepreneurs in 't buitenland.